Koberg – Ett viltmarksrike

Efter att ha tillbringat mycket tid på Kobergs marker kände jag att jag ville göra en bok med bilder samt skriva om mina upplevelser därifrån. Boken har jag gjort enbart för min egen skull som ett slags minne. Bilderna i boken är fotograferade under en tidsperiod om cirka tjugo år. Det tog mig drygt två år  att sammanställa samt redigera bilderna och skriva texten.  Att göra en bok liknar lite grann arbetet med att göra en utställning. Det blir ett slags avslut på ett längre bildprojekt och det är först när boken eller utställningen är klar som fotograferingen nått sitt slutliga mål. Det är en speciell känsla när bilderna till en utställning är inramade och klara eller när en färdig bok levereras. Det kan samtidigt kännas lite tomt men för min egen del har jag alltid haft nya roliga fotoprojekt att sätta igång med.

Boken gjorde jag på blurb.com där jag sedan tidigare har gjort två andra fotoböcker. En bok om Uddevalla och en om naturreservatet Yttra Berg i Halland. Förutom att blurb håller en hög kvalitet på sina böcker så finns det möjlighet att lägga ut böcker till försäljning på blurb.com. Kvaliteten på utskrifterna i böckerna är överlag betydligt bättre än de flesta tryckta fotoböckerna som ges ut på marknaden idag. Av den anledningen samt att böckerna skrivs ut en och en blir varje enskild bok dyr. Men om en prenumererar på blurbs nyhetsbrev kommer det bra rabatter med jämna mellanrum. Förr köpte jag en del naturfotoböcker men idag händer det väldigt sällan eftersom kvaliteten på trycket ofta är dålig och inte gör bilderna rättvisa. Det beror förmodligen på att priset per bok ska hamna lågt och därmed tilltala den breda massan. För mig är det tämligen meningslöst och inte prisvärt att köpa en naturfotobok med bra bilder i dåligt tryck. Sådana böcker brukar jag låna på biblioteket, främst för textens skull, då sparar jag både pengar och miljön.

Om du klickar på boken nedan kommer du till blurb där du kan se en del av sidorna i boken.

 

Oväntat bävermöte

I morse kom Elin hem klockan tre från jobbet och då var det dags för mig att kliva upp. Jag låg kvar i sängen och slöade tio minuter innan jag klev upp. Lite lyx får man unna sig när man är ledig. Utrustning och frukost var redan klara sedan igår kväll. Det enda som behövde göras var att värma vatten till termosen och därefter åkte jag iväg.

Väl framme i området dit jag planerat dagens fototur åkte jag först en sväng med bilen och fotade några vildsvin samt hjortar. Sedan åkte jag till en liten å som jag upptäckte tidigt i våras. När morgonens fina fotoljus är över brukar jag försöka rekognosera efter nya platser och det var just vid en sådan rekognosering jag fann den vackra ån med dess sköna omgivning. Nu var det skir grönska runt ån och det skulle kunna bli fint med ett hjortdjur i den miljön. Tyvärr behagade inget hjortdjur visa sig men istället kom det en bäver simmande efter en liten stund. Den dök fram bakom en åkrök precis när jag hade hällt upp te och var till att ta den första tuggan på mackan. Varför är det ofta så att något dyker upp när man ska äta? Bävern släpade på en avgnagd gren. När den passerat mig fick den känna min vittring, plaskade till med den breda svansen och försvann. Kvar låg bara grenen som sakta började flyta nedströms. Mötet var trevligt och oväntat eftersom jag inte hade haft en tanke på att det kunde finnas bäver i ån. När jag såg grenen flyta nedströms och tänkte på vilket jobb bävern hade haft när den släpat på grenen fick jag lite dåligt samvete. Sedan tänkte jag att det kan komma en bäver till eftersom det har hänt mig många gånger förut att det ofta kommer ännu en bäver inom tio minuter och minsann dök det strax upp en till, dock utan gren.

baver_pangfoto_se_U7A2341

baver_pangfoto_se_U7A2378

Bäver

baver_pangfoto_se_U7A9265

En bäver som sitter stilla är oftast svår att upptäcka och den kan smälta väl in i sin miljö. Det är dock enklare när det är snö på marken. Många gånger har jag upptäckt bävern med hjälp av ett knaprande ljud som den ger ifrån sig när den gnager av bark från grenar. För att hitta var bävern brukar hålla till kan man leta efter platser med nyfällda träd. Dit återkommer den för att äta. Förra helgen fann jag ett sådant träd och hade tur med att bävern dök upp. Bävern kliade sig flera gånger på bröstet och magen vilket såg kul ut. Den hade lite väl långa naglar och en nagelsax skulle inte skada.

PAng Foto Menu