Fotografering på Bohuskusten

Bilder på vatten

För ett par veckor sedan åkte jag ut till kusten, här i Bohuslän. Under natten hade en storm dragit förbi. På förmiddagen hade vinden lugnat ner sig betydligt och på eftermiddagen var det nästan helt stilla. Det fanns kvar gammal sjö och jag försökte utnyttja vågorna och ta bilder när vattnet sköljde över klipporna. Det var väldigt behagligt jämfört med att vara ut i värsta stormen. Nackdelen var att vågorna var mindre och det kunde dröja länge mellan tillfällena när klipporna sköljdes över.

 

Den här klippan med de två stenarna ligger i ett så kallat hällkar fyllt med vatten och det gav motivet en säregen färg. Jag försökte hitta en komposition där hela motivet var under vatten och där jag tyckte stenarna låg bra placerade. De horisontella linjerna till höger ville jag också få med i bilden.

Bilder på klippformationer

Jag har alltid fascinerats av former och färger i klipplandskapet. I motivet nedan fastnade jag för den halvcirkelformade sprickans mönster i den annars så plana klippan.

Även i denna bild var det sprickorna i den mjuka klippformen som fångade mitt intresse. Jag tog med stenarna i nederkant för att de skulle bryta av mot de mjuka formerna.

Sådana här runda hål skapade av forsande vatten och roterande stenar brukar kallas jättegrytor. På grund av sin ringa storlek skulle den här snarare kallas minigryta.

Ännu fler foton på översköljda klippor

Sen fastnade jag åter ”översköljdaklipporträsket”.

Strax innan solen försvann ner under horisonten försökte jag utnyttja det varma ljuset som reflekterades i vattnet och klipporna. Här har jag använt ett teleobjektiv för att ”trycka ihop” de olika delarna i motivet.

PAng Foto Menu