SIXTY CHICKS * WILD PICS

Tro det eller ej man jag har gjort en liten trendspaning. Den senaste tiden har jag märkt att inom naturfotografin har det dykt upp grupper av fotografer som har något mer gemensamt än naturfoto. Det första jag lade märke till var en utställning som heter ”48 kvinnliga naturfotografer” där fotograferna har kvinnligt kön som gemensam nämnare. Därefter kom Young Nordic Nature Photographers  vilka visar sina bilder på http://y-nnp.com/ och har en ung ålder gemensamt. Den här helgen har sextio kvinnliga naturfotografer som är medlemmar i BIOFOTO premiär på sin utställning ”SIXTY CHICKS * WILD PICS” på Naturfotodagen i Västerås. Dessa utställare har kön och BIOFOTO gemensamt.

En kan fundera på vad motsvarande utställning med manliga fotografer skulle kunna heta. Jag slog upp chicks i Google translate och det översattes till kycklingar. Lite speciellt eftersom kycklingar inte säger något om kvinnligt eller manligt kön. Ett ord istället för kycklingar men med manligt genus kan vara tuppar. Då kan utställningen heta ”SIXTY COCKS * WILD PICKS. Om jag ska komma på en namn på en utställning med könsneutrala fotografer måste jag ta till det lite mesigare svenska språket, ”SEXTIO HENS * VILDA BILDER”. Kanske kommer naturfotografer med samma religion haka på trenden. Om till exempel medlemmar i Frälsningsarmén har en utställning kan den heta ”SIXTY SOLDIERS * WILD SHOTS” eller om fotografer med samma sexuella läggning visar upp sina bilder ”SIXTY S&Ms * WILD HITS”.

Det är kul när naturfotografin utvecklas och det bildas nya grupperingar som inte till större delen består av gubbar. Dessa nya grupper kan stötta och stimulera sina medlemmar till att visa upp sina bilder. Men jag vill inte väga in vilken grupp en fotograf kommer från när jag betraktar en bild. Då vill jag att innehåll, form, känsla och mina referenser ska styra min upplevelse.

tjurpannan_pangfoto_se_Q2A3721

PAng Foto Menu