Söderåsens Nationalpark i Skåne

För femton år sedan stannade jag och min fru Sassa till vid Skäralid när vi var på väg till Österlen i Skåne. Vi vandrade en led genom en vacker bokskog och åkte därefter vidare till Österlen. Ända sedan den gången har jag haft planer på att åka till Skäralid och Söderåsens Nationalpark för att fotografera. Förra veckan blev det så äntligen av.

soderasen_soluppgang_pangfoto_se_U7A1332

Den sista morgonen låg dimman tät i Skäralid där jag bodde. Då åkte jag till utsiktsplatsen Kopparhatten varifrån man ser ut över östra delen av en sprickdal vilken tar sin början vid Skäralid och sedan skär genom åsen ett par kilometer mot väster. Solen hade ännu inte gått upp när jag kom fram till utsikten. Uppe på åsen var luften klar. Dimman låg vit över slätten och ur den stack det upp skogsridåer. Jag började fota innan solen gick upp och fortsatte tills den stod en bit över horisonten. Under en kort stund strax efter att hela solen visat sig lyste dess strålar upp den övre delen av dimman och skapade ett magiskt ljus.

När ljuset inte längre var lika intressant vid Kopparhatten åkte jag ner till Skärdammen och tog bilder på ett par sångsvanar som håller till där.

sangsvan_pangfoto_se_U7A1202

Sedan var det dags för frukost. Eftersom jag redan ätit frukost vid dammen en morgon tidigare i veckan for jag tillbaka till Kopparhatten. Där intog jag frukost och passade på att verkligen ta in den härliga vyn över den bokskogsklädda dalen.

soderasen_selfie_pangfoto_se_U7A1390

soderasen_bokblad_pangfoto_se_U7A0795

PAng Foto Menu