Isfigurer

is_gubbe_pangfoto_se_U7A2615

Så kom då äntligen kyla med is och frost som jag längtat efter. Tyvärr åkte jag på en förkylning lagom till julledigheten men jag kunde ändå inte låta bli att åka ut en dag och leta efter motiv i frusna vattenpölar.

Bra förutsättningar är välfyllda vattensamlingar, snöfritt och kyla förstås. Sedan gäller det ”bara” att hitta pölarna och ha lite tur att det har bildats intressanta mönster. Sökandet kan kräva långa promenader vilket jag vanligtvis gillar men med en förkylning i kroppen blir man lite begränsad. Denna dag åkte jag därför till ett ställe där jag vet att det finns gott om pölar inom ett begränsat område. Det är bra att lägga på minnet var det finns många vattensamlingar när man är ute och fotar under andra tider av året på samma sätt som man letar efter fina miljöer eller landskap för att sedan återkomma när det rätta ljuset infinner sig.

När jag hittar is med intressanta mönster tar jag god tid på mig för att studera mönstret. Jag brukar gå runt platsen och studera den från olika håll. I början är det kul att fotografera fina mönster, så småningom blir man mer kräsen och försöker hitta figurer i isen.

is_glad_gubbe_pangfoto_se_U7A2549

Mulet väder är enklast när man ska fota den här typen av motiv. Det kan emellertid bli fint med släpljus vilket uppstår strax innan solen går ned. Är solen framme gäller det att se upp med skuggor från stativbenen. Dessa vill man definitivt inte ha med i bilden. Ljuset kan vara bra även tiden strax efter solens nedgång, innan det blir skumt. Om det är möjligt försöker jag placera kameran rakt över motivet för att får skärpa över hela motivet utan att behöva blända ned till en liten bländare. Ibland måste man fotografera lite från sidan för att inte förstöra isen med stativbenen och då får man acceptera små bländare som 18 – 22.

Innan man trycker på trådutlösaren ska man komma ihåg att kolla om det ligger skräp på isen. Om det gör det kan man försiktigt sopa bort det med vantarna. Vid några tillfällen har jag önskat att jag hade haft en liten borste med mig. Under tiden man komponerar olika varianter lossnar det lätt skräp som åker ut på isen eller blåser dit med vinden. Det behöver man vara observant på. Har man en färgglad jacka på sig ska man undvika att stå böjd över motivet när man tar bilden, då kan färgen från jackan reflekteras i isen. Jag har många bilder med ett rött inslag i isen som kommer från en röd jacka.

Det är mycket bekvämt med ett normalzoom på kameran. Med ett sådant kan man lätt välja rätt utsnitt utan att behöva ändra längden på stativet i tid och otid. I först hand använder jag trots det ett 100 mm makro för att det har bättre optisk kvalitet än min normalzoom men då får jag lägga en hel del tid på att reglera höjden på stativet. Jag har ett Canon 24-105 mm vilket jag använder ibland men det är kasst för den här typen av fotografering om man inte sätter ett gummiband på det. När man riktar objektivet nedåt zoomar det ut till ytterläget av sig självt och det saknar låsknapp. Därför sätter jag gummibandet runt objektivet så att det täcker halva zoomringen och håller den på plats.

is_gubbe_pangfoto_se_U7A2638

 

PAng Foto Menu